Werken met Zweeds Rabat zwart en blanke planken

Zwartdouglashout.nl - Zweeds Rabat zwart

Als u op zoek bent naar gevelplanken, dan bent u vast Zweeds Rabat zwart of blank tegengekomen. Dit is niet verwonderlijk want deze sponningplanken worden heel veel toegepast. We leveren deze gevelplanken van verschillende houtsoorten en zowel in blank als zwart. Maar wat zijn dit voor planken en wat kun je er precies mee? Je lees het in dit artikel.

Zweeds Rabat

Het is oer-Hollands om met name boerenschuren en delen van een boerderij te bekleden met potdekselplanken. Denk maar aan typische Veluwse schaapskooien of gevelbekledingen van de onderkant van molens. Hiervoor werden standaard rechtbezaagde planken gebruikt die met een bepaalde overlap werden gemonteerd. Deze manier geeft echter druk op een randje van de plank, waardoor een plank eerder barst. Bovendien kunnen er met het werken van het hout kieren ontstaan. Zweeds Rabat komt zoals uit de term blijkt, overwaaien uit Zweden. Deze planken zijn schuinbezaagd en aan de dikste kant voorzien van een sponning (uitsparing). Het hout heeft geen last van puntbelasting en er ontstaan geen kieren omdat het hout in de hoogte kan werken.

Toepassing van rabatdelen

De meeste voor de hand liggende toepassing is daarom ook het bekleden van gevels. Door met de onderste plank te beginnen, leg je steeds een volgende potdekselplank erop. Vervolgens kun je er voor kiezen om de planken alleen aan de bovenzijde vast te zetten, zodat de schroeven of spijkers wegvallen achter de volgende plank. Naast het gebruik voor de gevels van traditionele gebouwen, zie je rabatdelen steeds vaker terug in interieurbouw. Want op deze manier wordt een natuurlijke ogende stijl toegevoegd aan een ontwerp. Zeker in landelijke woningen en bedrijfspanden kan dit een mooi effect geven.

Houtsoort en behandeling

We leveren Zweeds Rabat het meest in Douglas hout. Ook blank zijn deze planken goed voor jarenlang plezier van de gevel. Maar afhankelijk van de wensen van de klant, kunnen we ook vuren en grenen rabatdelen leveren. Dit heeft vooral met uw smaak en soms ook de toepassing te maken. Naast blank hout, leveren we ook Zweeds Rabat zwart. We dompelen de planken in onze eigen fabriek in een speciaal zwartmiddel. In de praktijk blijkt dat het hout met deze manier van zwarten tot wel 15 jaar lang mooi zwart blijft. Voor het nabehandelen kunt u bij ons dit middel los bestellen. Ook ideaal voor eventuele zaageinden.

Zweeds rabat zwart en blank bestellen

In onze webshop kunt u de planken bestellen door het materiaal en de kleur te kiezen. Vervolgens kunt u de lengte op te geven. We leveren standaard lengten, maar het komt voor dat we voor twee korte planken een dubbele lengte leveren. Dit heeft met voorraad en transport te maken. We zorgen ervoor dat u altijd de opgegeven maat kunt maken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Zweeds Rabat Zwart en blank bestellen doet u hier.

Indien u wenst kunnen we de planken in heel Nederland op locatie (behalve de Waddeneilanden) komen bezorgen. Uiteraard is afhalen in het centraal gelegen Lunteren ook mogelijk.